Skal du oplyse, at naboen driver bordel, når du sælger dit hus (del 2)?

Skrevet af Erik Jensen
ForsideErhvervSkal du oplyse, at naboen driver bordel, når du sælger dit hus (del 2)?

I en af mine forrige artikler skrev jeg om den lidt specielle afgørelse fra Vestre Landsret angående en solgt ejendom, hvor naboen driver bordel. Afgørelsen har i virkeligheden 2 dele, og denne artikel drejer sig om den måske mindre saftige, men nok for de fleste mere sandsynlige situation, at man i forbindelse med et hussalg selv har lavet enkelte ting på ejendommen.

I den konkrete situation fra Vestre Landsret har sælger selv etableret et væksthus på ejendommen og har ment, at han selv kunne lave de nødvendige el-tilslutninger til det samt udvendige lamper omkring væksthuset. Dette havde sælger glemt at oplyse om, ligesom sælger i den del af tilstandsrapporten, hvor sælger selv skal udfylde nogle konkrete spørgsmål, har svaret ”nej” til, om der er udført selvbyg. Der var også tvivl om sælger havde lavet noget lys i indkørslen, men det kunne ikke bevises, så den ser vi bort fra i denne omgang.

For at slå det fast til at starte med, så er der ikke noget i vejen med at gøre ting selv – problemerne opstår, når man ikke gør opmærksom på det i forbindelse med et hussalg, som vi også ser ved denne sag.

Sælger har nemlig ikke vidst, at der er bestemte forskrifter for, hvor langt ledningerne til sådanne udendørs installationer skal graves ned. Når man ikke ved noget, er det jo svært at overholde det, så ledningerne er selvfølgelig ikke blevet gravet langt nok ned. Det betyder, at installationerne er ulovlige, og at køberne derfor med god ret har kunnet forlange at sælger betaler for, at disse ting bliver udbedret. Havde sælger oplyst det, var det formentlig købers eget ansvar at få det undersøgt og tage højde for det i købsprisen.

Regningen i sig selv for at få gravet tingene op og få det reetableret lovligt løb op i kr. 16.000, som sælger måtte betale til køber.

Det lyder måske ikke af meget, og man kan blive fristet til at tænke ”går den, så går den”, men det man skal være opmærksom på er, at hvis det bliver til en sag, som det har gjort her, løber der hurtigt store omkostninger på til advokater og andet godtfolk som skønsmænd m.fl., så regningen ender ofte med at blive mange gange højere.

Lige præcis denne ”bordel”-sag faldt ud således, at køberne skulle godtgøre sælger ca. kr. 36.500 til sælger, hvilket jo skal lægges oven i deres egne omkostninger, fordi de tabte sagens ”del 1” omkring selve bordelforholdet [som du kan læse om her], men hvis man som sælger nu ikke har været så ”heldig” at man får medhold vedrørende oplysninger om bordelvirksomhed hos naboen, så havde omkostningerne formentlig været modsat, og så var det blevet nogle rigtigt dyre installationer.

Derfor:

Sørg altid for at oplyse, hvis man har lavet selvbyg i forbindelse med et hussalg, selvom det formentlig betyder, at køber kigger det efter i sømmene, og husk for alt i verden at afsnittet i tilstandsrapporten, som sælger udfylder, får betydning som en garanti – så tag det meget alvorligt.

Medarbejdere

Vi er altid villig til at blive dygtigere, så vi kan rådgive dig bedst muligt. Mød vores stærke team her.

Find kontor

Uanset om du bor i Herning, Billund, Esbjerg eller Holstebro, er vi dit lokale advokatkontor. j

Har du brug for hjælp?

Er du i tvivl om et af juraens mange forhold? Klik her, vi kan helt sikkert hjælpe dig godt videre.