Beruselse i forsikringsretlig forstand

Skrevet af Jacob Carl
ForsidePrivatBeruselse i forsikringsretlig forstand

Pas på med promillekørsel.

Beruselse i færdselslovens forstand er ikke det samme som beruselse i forsikringsretlig forstand. Ifølge færdselsloven anses en promille over 0,5 for spirituskørsel, og du kan derfor straffes. Ifølge færdselsloven kan du dog også straffes for spirituskørsel, hvis du fører et motordrevet køretøj efter du har indtaget spiritus i et sådant omfang, at du ikke kan føre køretøjet på betryggende måde.

Forsikringsretligt kan en forsikring alene afslå dækning, hvis du er selvforskyldt beruset. Det følger i denne forbindelse med retspraksis og ankenævn for forsikring og pensions praksis, at promillen skal være på mindst 1,20.

For at forsikringsselskabet kan afvise dækning, er det derudover et krav, at beruselsen er selvforskyldt, samt at beruselsen er den væsentligste eller hovedårsagen til uheldet. Der vil således, i forsikringsretlig henseende, skulle foretages en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, for at forsikringsselskabet skal kunne afvise dækning efter et uheld.

Hvis du kører promillekørsel, hvor alkoholkoncentrationen i blodet er på over 2,00 promille eller alkoholkoncentrationen ved udånding er på over 1,00 mg pr. liter luft, skal politiet desuden, ifølge færdselsloven, konfiskere det køretøj, du kører i.

Medarbejdere

Vi er altid villig til at blive dygtigere, så vi kan rådgive dig bedst muligt. Mød vores stærke team her.

Find kontor

Uanset om du bor i Herning, Billund, Esbjerg eller Holstebro, er vi dit lokale advokatkontor. j

Har du brug for hjælp?

Er du i tvivl om et af juraens mange forhold? Klik her, vi kan helt sikkert hjælpe dig godt videre.