3 hurtige og en bonus om de nye tilstandsrapporter

Skrevet af Erik Jensen
ForsideErhverv3 hurtige og en bonus om de nye tilstandsrapporter

 

Fra den 1. oktober i år trådte nye regler om indholdet af tilstands- og elinstallationer i kraft. Formålet med ændringen af reglerne er at gøre rapporterne meget mere brugbare for ”ikke fagkyndige”, som trods alt er dem, der udgør størstedelen af køberne og sælgerne på et år.

Umiddelbart virker det nye system til at leve op til det formål, men vi finder nok først ud af det, når de nye rapporter for alvor rammer markedet, som jeg beskriver nederst.

Herunder får du de 3 punkter, som jeg mener er vigtigst for dig i forhold til de nye rapporter, samt en lille bonus info til sidst.

1. Rapporternes karaktersystem ændres:

I det tidligere system brugte man de famøse k1, k2 og k3 karakterer, som ofte var meget forvirrende at finde rundt i og lægge budget efter. Derfor overgår systemet nu til at vurdere skader på en farveskala, som i tilstandsrapporten baseres på, hvornår skaden bør udbedres. På den måde er det meget nemmere som køber at få indhentet tilbud på de skader, som skal udbedres først, ligesom man ikke behøver at diskutere med sælger om, hvad der bør udbedres, og hvad der ”sagtens kan vente”. I elinstallationsrapporten er farveskalaen opstillet efter, hvor stor en risiko punktet udgør i forhold til brand og stød.

2. Der gives adgang til et helt nyt digitalt univers bag rapporterne: 

Fremover står rapporterne ikke længere alene, men er suppleret af en adgang til et digitalt univers, som understøtter brugen af rapporterne. I det univers har man som både køber og sælger mulighed for at tilgå rapporterne i sig selv, men har også mulighed for at ”få ordningen forklaret i ord, billeder og på video”, som Sikkerhedsstyrelsen, der står bag de nye rapporter, skriver på deres hjemmeside. 

3. Beskrivelserne bliver (forhåbentlig) nemmere at forstå: 

Tidligere var det op til den enkelte bygningssagkyndige selv at formulere de enkelte punkter – hvilket har ført til noget svingende kvalitet og generelt et sprog, der kan være lidt svært at forstå betydningen af. Fremadrettet bliver der standardformuleringer til de enkelte punkter, hvor punktet er gjort så let forståeligt som muligt. De bygningssagkyndige har i stedet mulighed for at supplere, hvis de mener standardformuleringen ikke er dækkende.

BONUS: Selvom de nye regler trådte i kraft den 1. oktober udløber tilstandsrapporter først efter 6 måneder, mens elinstallationsrapporter udløber efter et år. Du kan altså stadigvæk, lovligt, se de gamle rapporter rundt omkring, og de nye rapporter bliver nok for alvor først udbredt på den anden side af nytår. 

Vil du læse mere, så tag et kig på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: https://www.sik.dk/nyheder/nye-tilstandsrapporter-skal-goere-det-lettere-forbrugerne-gennemskue-bolighandler#

Medarbejdere

Vi er altid villig til at blive dygtigere, så vi kan rådgive dig bedst muligt. Mød vores stærke team her.

Find kontor

Uanset om du bor i Herning, Billund, Esbjerg eller Holstebro, er vi dit lokale advokatkontor. j

Har du brug for hjælp?

Er du i tvivl om et af juraens mange forhold? Klik her, vi kan helt sikkert hjælpe dig godt videre.