Pengegaver – Hvor meget må jeg/vi give?

ForsidePrivatPengegaver – Hvor meget må jeg/vi give?

Pengegaver – Hvor meget må jeg/vi give?

Hvor store gaver må jeg/vi give? Det spørgsmål stiller en del sig igennem tiden. Svaret er egentligt lige til – man må frit give familie og venner lejlighedsgaver! En lejlighedsgave er en gave givet til jul, fødselsdag, jubilæum og lignende.

Hvis du giver gaver, der ligger ud over det sædvanlige niveau, kan modtager blive pålagt enten at skulle betale indkomstskat eller en gaveafgift på 15 % af gavens værdi.  

Hvad der er en sædvanlig gave afhænger af, hvem der er modtager og giver af gaven.

Hvis du ønsker at give din samlever, dine børn, svigerbørn, børnebørn og oldebørn gaver ud over de sædvanlige lejlighedsgaver, har du mulighed for det – også uden at det udløser gaveafgiften på 15 %. Stedbørn (hvis du er gift med stedbarnets mor/far) og adoptivbørn er også omfattet af denne regel.

Du må i 2017 give børn, børnebørn og oldebørn en kontant gave på 62.900 kr. – gaven kan gives af både dig og din ægtefælle, hvilket betyder, at hvert barn, barnebarn eller oldebarn kan modtage 125.800 kr. uden, der skal betales gaveafgift. Gaver ud over 2 x 62.900 kr. vil blive pålagt gaveafgift på 15 %. Det er vigtigt, at gaven gives af den, der ejer pengene, man kan ikke give gaver på vegne af andre – herunder ægtefællen.

Du kan også vælge at forære en gave til dine svigerbørn, der i 2017 må modtage 22.000 kr., uden der skal betales afgift på 15 %. Det er vigtigt at nævne, at dit barn skal være gift med svigerbarnet, det er ikke nok, at de er samlevende.

En fordel ved at give pengegaver i levende live kan være, at du selv oplever, at modtageren bliver glad for gaven og investerer den i noget, som vedkommende måske ellers ikke ville have råd til.  En anden fordel er, at du nedbringer din formue, så dine efterladte ikke skal betale så meget i boafgift den dag, du dør – med andre ord: Der spares afgift.

Ved at oprette et gavebrev kan du sikre dig, at den pengegave, du forærer til dit barn, skal være dit barns særeje, hvilket betyder, at barnet ikke skal aflevere halvdelen af gaven til sin ægtefælle, hvis barnet bliver skilt. For at særejet har nogen virkning kræver det dog, at barnet har holdt gaven adskilt fra sin øvrige formue.

I samme gavebrev kan du sikre dig, at gaven skal båndlægges, så dit barn ikke frit kan råde over gaven, og barnets kreditorer ikke kan foretage udlæg i gaven. Du kan samtidig bestemme, hvordan gaven skal forvaltes – herunder hvem der skal administrere beløbet, hvornår og på hvilke betingelser dit barn kan få gaven frigivet.

 

Gave til ægtefælle:

Hvis I som ægtefæller ønsker at give hinanden større gaver, kan det gøres afgiftsfrit. Det kræver dog, at der oprettes og tinglyses en gaveægtepagt i den forbindelse. 

Medarbejdere

Vi er hele tiden på jagt efter at blive dygtigere, så vi kan rådgive dig bedst muligt. Mød vores stærke team her

Find kontor

Uanset om du bor i Herning, Billund, Esbjerg eller Holstebro, er vi er dit lokale advokatkontor

Spørgsmål og svar

Er du i tvivl om et af juraens mange forhold? Klik her, vi kan helt sikkert hjælpe dig godt videre.